• GO_reportage_Corine Zijerveld Fotografie(c)2021_CZF0879
    Altijd snel
    geholpen!

Het effect van kermisattracties op het lichaam

Vandaag om 16.00u is het zover! Een van de hoogte punten van de jaarlijkse feestweek: De kermis!

De afgelopen decennia is de kermis veranderd, voorheen bestond de kermis uit een carrousel, zweefmolen, bootjesmolen etc. Tegenwoordig is de invulling van de kermis sterk veranderd. De attracties zijn groter, ruiger, sneller en heftiger dan vroeger.

We zijn er dol op. Het kan ons niet snel en ruig genoeg gaan. Maar wat zijn de effecten van deze attracties op ons lichaam?

Het goede gevoel die de attracties ons geven komt door de aanmaak van adrenaline. Adrenaline is een hormoon wat wij aanmaken als het lichaam denkt dat het in gevaar is. Deze reactie wordt in werking gezet tijdens de ruige kermisattractie omdat onze hersenen de snelheden niet als normaal beschouwen. Het effect van adrenaline op ons lichaam is dat wij alerter worden, meer bloed stroomt door onze aderen, stijging van de bloeddruk, vergrootte pupillen en snelle ademhaling. Dit is allemaal om te kunnen overleven op het moment. Als de adrenaline door ons lichaam stroomt kunnen we sneller reageren, de tijd lijkt langzamer te staan en fysiek stijg je boven jezelf uit! We hebben het gevoel alles aan te kunnen, een sterk gevoel!

Naast de adrenaline heeft het lichaam te maken met veel verschillende krachten. De kracht waar we het overhebben is de G kracht ofwel zwaartekracht. De G kracht waarmee wij altijd te maken hebben is 1, dit is de normale zwaartekracht die ervoor zorgt dat we niet zweven. Als de G kracht 0 is dan zijn we gewichtloos, zoals in de ruimte. Een kermisattractie kan verschillende G krachten uitoefenen op ons lichaam, als de G kracht onder 1 komt dan voelt dat zweverig (denk aan een vrije val). Als de G kracht boven de 1 komt dan voelen we ons zwaarder. In Nederland geldt een maximale G kracht voor kermisattracties van 5. Er is een maximum aangesteld omdat te hoge G krachten gevolgen hebben voor ons lichaam. Bij een G kracht van 3 a 4 kunnen de gevolgen zijn dat het gezichtsveld kleiner wordt en ons beeld waziger is. Dit komt doordat het bloed in het hoofd naar beneden wordt gedrukt, het bloed stroomt er sneller uit als er weer in. Bij een te lange blootstelling aan deze krachten kan het zijn dat we ons bewustzijn verliezen. We kunnen nu wel nagaan dat bij G kracht 5 deze gevolgen versterkt worden, te lange blootstelling kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Een G kracht van 10 is te hoog, vaak is blootstelling aan deze kracht zelfs levensbedreigend. We hoeven als gezond mens niet bang te zijn dat een ritje in een kermisattractie levensbedreigende situaties oplevert, maar denk wel even goed na als je 5x achterelkaar in de katapult stapt!

Alle krachten kunnen ook klachten opleveren. Hierbij moeten we denken aan het whiplash syndroom. Een whiplash als het hoofd een slinger beweging maakt, bijvoorbeeld als we in de botsauto’s van achter of zijdelings worden aangereden. Tijdens deze slingerbeweging wordt de nek blootgesteld aan de net besproken G-krachten. De nek is hier niet voor gebouwd, echter gaan de nekstructuren niet kapot maar raken wel overbelast. De klachten kunnen uiteenlopen van pijn, stijfheid tot duizeligheid of vermoeidheid.

We hebben nu een kleine selectie besproken van het effect van kermisattracties op ons lichaam. Wees niet bang voor de attracties en geniet ervan, het is immers maar een keer per jaar kermis. Mochten er toch lichamelijke klachten opgetreden zijn dan kan u contact opnemen met GO! Fysiotherapie.

 

Botsauto