• GO_reportage_Corine Zijerveld Fotografie(c)2021_CZF0879
    Altijd snel
    geholpen!

Het Carpale Tunnel Syndroom

De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord, of kennen iemand die er last van heeft (gehad). Niet zo gek, want het carpale tunnel syndroom is een van de meest voorkomende zenuwaandoening die er is! Door het lezen van deze blog bent u op de hoogte!

 Wat is de carpale tunnel

De carpale tunnel is een nauwe doorgang aan de palmzijde van de hand, ter hoogte van de pols. De tunnel wordt gevorm door vier handwortelbeentjes en heeft als dak een stevig peesblad. Door de carpale tunnel lopen verschillende spierpezen  en een zenuw. De middelste handzenuw (in het latijns de nervus medianus) loopt door deze tunnel.

Het carpale tunnel syndroom

In de carpale tunnel kan een zwelling ontstaan waardoor de ruimte in deze tunnel kleiner wordt, en daardoor de middelste handzenuw ingeklemd kan worden. Dit noemt men het carpale tunnelsyndroom.

Carpale tunnel syndroom

 

 

 

 

 

Oorzaken

Het carpale tunnel syndroom wordt dus veroorzaakt door een zwelling in de kleine ruimte. Deze zwelling kan ontstaan door verschillende oorzaken. Een veel voorkomende oorzaak is het overbelasten van de hand, dit kan ontstaan doordat de hand herhaaldelijk op een verkeerde manier wordt belast. De spierpezen die in de tunnel liggen kunnen dan geïrriteerd raken waardoor de zenuw bekneld raakt. Een ongeluk of val op de pols kan ook zwelling veroorzaken waardoor er een beknelling plaatsvindt.

Een van de bekendste oorzaken voor zwelling is zwangerschap (doordat er door het lichaam meer vocht vastgehouden wordt).

Symptomen

De volgende symptomen passen bij het carpale tunnel syndroom

  • Tintelende hand en vingers (met name duim-, wijs-, middelvinger en de helft van de ringvinger) aan de palmzijde van je hand.
  • Slapende vingers of hand
  • Minder kracht in de hand

’S nachts zijn de klachten erger. Bij veel gebruik van de hand nemen de bovenstaande symptomen ook toe.

Behandeling

Als u eerst bij een fysiotherapeut komt wordt eerst getest of u last heeft van een carpale tunnel syndroom. De fysiotherapeut kiest eerst voor een conservatief beleid (zonder operatie). De behandeling bestaat over het algemeen uit het aanleren van een goed gebruik van de hand en pols, adviezen voor het dagelijks leven, maar ook de hele beweegketen wordt meegenomen (denk hierbij aan de nek en schouder). De combinatie van deze therapie met een spalk kan een gunstig effect hebben op het herstel.

Een arts kan een carpale tunnel syndroom behandelen door het ‘dak’ van de tunnel (de peesschede) in te klieven. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor de middelste handzenuw.

Preventie

De fysiotherapeuten van GO! Fysiotherapie kunnen u helpen. Herkent u deze bovenstaande symptomen of wilt u preventief advies?

Neem dan contact op! Bel 0252-413132 of mail naar info@gofysiotherapie.nl