• GO_reportage_Corine Zijerveld Fotografie(c)2021_CZF0879
    Altijd snel
    geholpen!

Wat is Core stability


Wat is core stability

Core stability is momenteel een veel besproken onderwerp en is bij veel verschillende sporten van groot belang. Bij Pilates wordt het bijvoorbeeld het ‘Powerhouse’ genoemd.

Wat is ‘de core’ nou eigenlijk? ‘Core’ betekent romp, en ‘stability’ betekend stabiliteit. Core stability is dus eigenlijk niets meer dan romp stabiliteit.

De romp bestaat uit vier zijden die allemaal moeten samenwerken:

  1. De voorkant: rechte, schuine, dwarse buikspieren
  2. De achterkant: grote en kleine rugspieren
  3. Bovenzijde: het middenrif (belangrijk bij de ademhaling)
  4. Onderzijde: bekkenbodem

Core stability wordt gevormd door deze vier zijden en de toebehorende spieren. De romp zorgt voor een verbinding tussen je bovenlichaam en onderlichaam. Dit betekend dat de romp erg belangrijk is bij het overdragen van krachten. Voorbeeld: bij het opstaan zorgt de core stability ervoor dat het bovenlichaam niet voorover valt terwijl de benen het lichaam omhoog duwen.

Globale en lokale spieren

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de globale spieren en de lokale spieren.

De globale spieren kennen we allemaal; dit zijn bijvoorbeeld de spieren van ‘het wasbordje’ en de spieren die je op je rug ziet lopen als je deze aanspant. Dit zijn de echte krachtpatser spieren die snel kunnen aanspannen.

De lokale spieren rond de romp zijn kleine spieren die dichtbij de wervelkolom liggen (zie onderstaande afbeelding). Deze spieren zijn heel belangrijk voor de coördinatie van het lichaam. Deze lokale spieren moeten altijd aangespannen zijn als je een zware belasting op het lichaam krijgt.

core stability

 

 

 

 

 

 

 

Waarom core stability trainen?

Als deze spieren aangespannen zijn zorgen ze voor een spierkorset om de wervelkolom heen, dan beschermen ze de wervelkolom tegen zware belasting en krachten. Het trainen van de core stability zorgt voor 30% minder kans op blessures. De oefeningen kunnen thuis op een oefenmatje worden gedaan, een sportschool abonnement is hiervoor niet nodig.

Begin met het trainen!
Komende week worden er verschillende oefeningen geplaatst op onze facebookpagina. Houdt deze dus goed in de gaten. Wij kunnen ook begeleiding bieden bij het trainen van de core stability.

Voor vragen of begeleiding voor het trainen van de core stability, neem contact op met een van de fysiotherapeuten van GO! Fysiotherapie.

Telefoonnummer:          0252-413132

Email:                               info@gofysiotherapie.nl

core stability