• GO_reportage_Corine Zijerveld Fotografie(c)2021_CZF0879
    Altijd snel
    geholpen!

Dwarsleasie

Om dwarslaesie goed te begrijpen is er eerst een stukje kennis nodig over de werking van het zenuwstelsel van het lichaam. Er wordt grofweg een verdeling gemaakt tussen het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel:centrale zenuwstelsel

  • Centrale zenuwstelsel: Hersenen en ruggenmerg. Het ruggenmerg loopt van de hersenstam tot aan het staartbeen. Er lopen zenuwen doorheen die ontspringen naar het hele lichaam.
  • Perifere zenuwstelsel: bestaat uit motorische en sensorische zenuwen. Motorische zenuwen geven de informatie naar de spieren toe, de sensorische zenuwen geven de zintuiglijke waarneming terug (bijvoorbeeld: warmte, kou, pijn, de positie van het ledemaat)

Wat is dwarslaesie nou precies? Een dwarslaesie is een beschadiging aan het ruggenmerg. Bij een dwarslaesie wordt de zenuw die door het ruggenmerg loopt gedeeltelijk of volledig worden afgekneld. Bij een volledig afgeknelde zenuw is er onder het niveau van de afknelling niets meer mogelijk omdat de boodschap niet meer wordt doorgegeven, dit is een verlamming. Er bestaan ook dwarslaesies waarbij de zenuw gedeeltelijk is bekneld, het kan zijn dat er nog wel functies zijn onder het niveau van de dwarslaesie maar dat wel de beweging (motoriek) en het gevoel (sensoriek) verstoord zijn.

Schade aan het ruggenmerg kan ontstaan door een trauma; vaak een ongeluk of een val waardoor de wervels kunnen breken en daardoor het ruggenmerg kan worden bekneld. Andere oorzaken van een dwarslaesie zijn bijvoorbeeld: ontstekingen in het ruggenmerg, schot en steekwonden en bloedingen.

De symptomen verschillen sterk per patiënt omdat er veel variaties in de ernst mogelijk zijn. Zo kan een dwarslaesie hoog in de nek plaatsvinden tot aan het staartbeen. Hoe hoger een dwarslaesie zit, hoe meer uitvalsverschijnselen. Ook een complete en gedeeltelijke beschadiging speelt een rol in de diversiteit van de symptomen. Mensen met een dwarslaesie zijn vaak ernstig lichamelijk beperkt kunnen moeite hebben met het controleren van het lichaam en hebben geen/gedeeltelijk gevoel in de ledematen.

Recent in het nieuws was de nieuwe ontwikkeling; het exoskelet. Voor het eerst in Nederland krijgt een rolstoel patiënt met een dwarslaesie een robotpak waarmee hij in staat is om weer te lopen. De elektronica in het pak reageert op de impuls van de rompspieren en komt in actie als het pak daartoe de opdracht krijgt. Helaas is dit pak nog een experiment en is het nog niet beschikbaar voor een grotere groep mensen. Wij vinden dit een fantastische ontwikkeling en hopen dat de onderzoeken voorspoedig gaan! Het filmpje van de exoskelet ziet u hier. Bron: NOS

Exoskelet